Julkaistu Jätä kommentti

Kotimaan matkailu – kuinka matkustaa Suomessa halvalla?

Kotimaan matkailu halvalla, teltta, soutaminen, saaristo, lappi, vaeltaminen

Tällä hetkellä kotimaan matkailu on ajankohtaisempi kuin koskaan. Vaikka kesälomakausi on lopuillaan ja on monella vielä lomapäiviä jäljellä. Usealla reissuun lähtijällä on kuitenkin mielessä kuinka matkustaa Suomessa halvalla. Kotimaan matkailu halvalla, onko se edes mahdollista? Edukkaasti.fi mielestä edullisesti matkustaminen on mahdollista, myös Suomessa.

valkoinen polkupyörä

Edullisia tapoja liikkua

Matkan suunnittelu alkaa monesti kulkuneuvon valinnalla ja reissun pituudesta riippuen kulkuneuvon valinnalla on olennainen osa. Varsinkin isommalla porukalla lennot tulevat kalliiksi, joten parempi pysyä vakaasti maanpinnalla. Pidemmällä reissulla maantiellä matkatessa pääsee näkemään kauniita Suomi-maisemia, ja mikäs sen hienompaa!

Edullisin tapa reissata on tietenkin oma polkupyörä. Pitkillä matkoilla pyöräily voi kuitenkin osoittautua haasteelliseksi, mutta pyörällä reissaaminen on yhä suositumpaa. Varsinkin Turun saaristossa oleva Saariston rengastie on ollut pitkään suosittu matkata polkupyörä menopelinä. Matkaan on tärkeää varata pyörälaukut, joihin pakata kaikki tarpeellinen. Jos pyöräily tuntuu liian haastavalta on autolla hyvä hurruttaa pitkin Suomea. Ja tietenkin mitä pienempi moottori sitä vähemmän bensaa kuluu, joten jos omaat ison auton yritä vaihtaa se kaverin kanssa pienempi kulutuksisempaan 😉

iloinen pariskunta matkustaa bussilla

Yksin tai kaksin matkaavan kannatttaa valita lyhemmille reissuille juna tai bussi, ja miksei pidemmillekin matkoille. Matkustaminen on silloin mukavan ekologista ja matkalla voi vaikka ottaa torkut tai lukea kirjaa. VR:llä on usein hyviä tarjouksia. Bussilla matkustaminen on nykyään ympäri vuoden edullista, Matkahuollon sivuilta löytyy ajantaisaiset hinnat ja aikataulut.

Loma-asunto renkailla

Enemmän luksusta kaipaavalle asuntoauto on kätevä matkakumppani. Siihen mahtuu isompikin porukka yöpymään eikä tarvitse maksaa erikseen hotellia taikka mökkiä. Toki jos asuntoautoa ei omasta takaa löydy, on auto vuokrattava. Vaikka viikkohinta tuntuu ensimmäiseksi hurjalta, säästyy pitkä penni, kun pystyy tekemään itse ruuat koko porukalle. Edullisimmat menopelit löytyvät yksityisiltä vuokraajilta. Leirintäalueista tulee lisäkustannuksia, mutta välillä voi yöpyä vaikka taukopaikalla tai kauniin järven rannalla. Esimerkiksi huoltoasema on hyvä yöpymispaikka, sillä se tarjoaa useimmiten wc-tilat, ravintolan ja jäteveden tyhjennyspisteen.

Kaupunkimatkailu onnistuu myös matkailuautolla, sillä monissa kaupungeissa löytyy leirintäalue. Jos isolla autolla kaupungissa ajaminen hirvittää, voi keskustaan huristella bussilla tai pyörällä. Iso plussa asuntoautoissa on, että niihin voi ottaa polkupyörät helposti mukaan.

punainen teltta metsässä

Halpa ja hauska tapa majoittua

Ja kun menopeli on valittuna, on majapaikan valinnalla osuutensa edullisen matkabudjetin toteutumiseen. Majapaikoista edullisin on tietenkin oma teltta. Telttailu on ollut hyvin suosittua tänä kesänä, ja monesta kaupasta teltat ovat menneet kuin kuumille kiville. Telttoja löytyy markkinoilta erihintaisina ja tarjolla on hyviä telttoja huokeaan hintaan. Sopivaa telttaa etsiessä muista myös tarkistaa Tori.fi valikoima. Telttalla majoittuminen onkin Edukkaasti.fi tyyppien suosikki edullisuutensa ja extremehenkisyytensä vuoksi! Suomessa telttailu vaatii lämpimän makuupussin ja lämpimiä vaatteita, yöt saattavat olla hyvinkin viileitä. Lämpimien makuupussien hinnat saattavat nousta korkealle, mutta tähän löytyy tositelttailijoilla niksi. Jos sinulta löytyy kotoa kunnon untuvapeitto, käytä sitä makuupussina – laita vain peitto ympärillesi ja sujauta itsesi pussilakanan sisään.

Edullista ruokailua

Usein ruokailu lohkaisee suurimman osan matkabudjetista. Retkikeitin on oleellinen osa telttailua, jolloin pystyy valmistamaan ruokaa missä tahansa, niin saaristossa kuin lapin erämaassakin. Kuivamuona on parasta säilyvyytensä ja helppoutensa ansiosta. Ja jos yöpyy leirintäalueella, on niissä käytettävissä keittiö (lisäksi WC, suihku ja useimmissa pesukoneet). Kulinaristisesti telttailu ei ole paras mahdollinen kokemus, mutta parhaimpina puolina siinä on kaunis luonto, erähenkisyys ja edullisuus. Onneksi Suomessa on voimassa jokamiehenoikeudet, jotka takaavat mahdollisuuden leiriytyä lähes missä tahansa.

Kotimaan matkailu halvalla – vinkkejä reissuun

  • jos telttailu ei houkuta, tarkista mitä Airbnb pystyy tarjoamaan edulliseksi majoitukseksi
  • vertaa hintoja eri leirintäalueiden kesken, Camping.fi sivuilta löydät kaikki Suomen leirintäalueet
  • tee välimatkoille matkaeväät, jotta sinun ei tarvitse maksaa huoltoasemien ylihintaisista sämpylöistä
  • pidä evästauot levähdystaukopaikoilla tai vaikkapa kauniin vesistön äärellä
  • suunnittele lomamatkasi ruokailut hyvin. Etenkin telttaillessa on hyvä ottaa selvää retkeilyruokailusta
  • vinkkejä retkimeininkiin sopivaan ruokaan löydät esimerkiksi Luontoon.fi sivuilta.
  • halpoja matkustustapoja ja paikkoja valittaessa hintavertailu on kaiken A ja O, vaikka se joskus tuntuukin työläältä

Kiinnostaako edullisempi elämäntapa? Kurkkaa Edukkaasti.fi säästövinkit täältä.

VÄLI